Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-07@03:14:03 GMT

علت درگیری در مرز ایران و افغانستان

تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۸۳۵۱۰۰

علت درگیری در مرز ایران و افغانستان

به گزارش تابناک، دکتر سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران این درگیری در منطقه مرزی سیستان با ولایت نیمروز افغانستان را سوءتفاهم بین مرزنشینان دانست که موجب تیراندازی در حوزه مرز سیستان شد و افزود:با هماهنگی مرزبانان دو طرف موضوع مدیریت شده و پایان یافته است.

آقای دکتر سید رضا صدرالحسینی کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل در این زمینه به خبرنگار اسپوتنیک در تهران گفت: با توجه به اینکه در سال های گذشته مرزبانان دو طرف اطلاع کافی و کامل از حضور تعدادی از کشاورزان و دامپروران برای عبور از دیوار مرزی که حدود 500 متر در داخل مرز های جمهوری اسلامی ایران کشیده شده و در ضمن در های بزرگ آهنی و فلزی نیز در آن منطقه وجود دارد داشتند، این افراد می توانستند با نظارت مرزبانان دو طرف از این در خارج شده و به کشاورزی و دامداری خود بپردازند و دوباره به داخل درها و مرز ها باز گردند در شرایط کنونی هنوز مرزبانان طالبان اطلاعات کافی و تجربه لازم در این رابطه را نداشتند و در نتیجه تعدادی از کشاورزان که طبق معمول سنوات گذشته از دیوار عبور کردند آنها را افراد عبور کرده از مرز تلقی کرده و به آنها تیراندازی کردند، درگیری مختصری در آن منطقه صورت گرفته اما در این رابطه باید توجه داشت رسانه های بیگانه که علاقه مند نیستند دو ملت بتوانند در کمال آرامش در کنار یکدیگر مسالمت‌ آمیز زندگی کنند تلاش کردند تا این مسئله را به موضوعی بزرگتر تبدیل کنند و مباحثی همچون تصرف بخشی از پایگاه های مرزی را مطرح کردند و یا در ارتباط با این مسئله بزرگنمایی کردند و تلاش کردند تا شروع اختلافات دو ملت ایران و افغانستان را از اتفاقی که در سال‌ های گذشته نیز رخ می داد کلید بزنند؛ در سالهای گذشته حتی به دلیل تغییر و تحول در نیرو های پایگاه های مرزی تیراندازی صورت می گرفت و گاهی مجروح یا کشته هم ثبت شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مسائل در کوچک ترین مدت زمانی در مرز ها حل شد و از آنجا که اتفاق اخیر نیز به دلیل کم تجربگی مرزبانان طالبان رخ داد مقامات رسمی طالبان ضمن عذرخواهی اعلام کردند تمام تلاش آنها بر این است که مرزبانان آنها توجیه شوند و از اتفاقات مشابه جلوگیری شود.

وی در ادامه افزود: در حال حاضر هیچ گزارشی مبنی بر ناامنی در مرز ها با وجود ندارد و مشخص نیست که اخبار ضد این موضوع توسط چه عواملی گزارش می شود دو طرف در شرایط معمول از مرز های خود مرزبانی می کنند و شرایط آرام است.

آقای دکتر سید رضا صدرالحسینی ضمن تاکید بر این نکته که موضوع امنیت مرز ها همواره چه با طالبان محلی و چه با طالبان فعلی در افغانستان با ایران مورد توافق بوده بیان کرد: موضوع امنیت مرز ها از سال های بسیار دور از جانب جمهوری اسلامی ایران و طالبان محلی مورد توافق بود سالیان قابل توجهی بود که بخشی از مرز ایران و افغانستان توسط طالبان محلی اداره می‌ شد و گفتگو هایی در این رابطه انجام شده بود و به همین دلیل در طول حداقل نزدیک به دو دهه گذشته هیچ گزارش ناامنی از مرز های مشترک جمهوری اسلامی ایران و افغانستان گزارش نشده اما در ارتباط با دوران طالبان چنین موضوعی یک موضوع بسیار مهم و اساسی برای دو کشور محسوب می‌ شود.
کلیت امنیت مرز ها مورد توافق قرار گرفته بود اما اتفاق اخیر به دلیل کم تجربگی مرزبانان طالبان رخ داد و این موضوع به حاکمیت طالبان ارتباط مستقیم نداشت.

کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل احتمال وقوع موارد مشابه میان مرز های ایران و افغانستان را امکان‌ پذیر توصیف کرد و اظهار داشت: موضوعات از این دست در سالیان گذشته نیز میان مرز های دو طرف وجود داشته.

این مسائل مرزی امروز در بسیاری از کشور های دنیا رخ می دهد همانطور که امروز در کشور های اروپایی بین مرز فرانسه و انگلستان و کشور های دیگر از این موارد و موضوعات گزارش شده در مرز های مختلف جمهوری اسلامی ایران هم در سالهای گذشته بین ایران و ترکیه نیز این موارد دیده شده بود، همانطور که در مرز های دریایی نیز این مسائل و موضوعات دیده شده و احتمال این اتفاق در مرز های مختلف آبی و خاکی بسیاری از کشور ها وجود دارد؛ بنابراین کشور ها با صبوری و حفظ آرامش باید به حفظ تمامیت ارضی یکدیگر احترام بگذارند و با مسالمت امنیت ملی کشور های همسایه را تامین کنند، در این صورت احتمال چنین رخداد هایی کاهش پیدا می‌ کند اما قطعاً به این شکل نیست که بتوانیم بگوییم هرگز تکرار نخواهد شد و قطعاً جمهوری اسلامی ایران نیز نسبت به این مسائل از همه استاندارد های قانونی خود استفاده خواهد کرد.


اسپوتنیک

منبع: تابناک

کلیدواژه: آلودگی هوا اومیکرون مذاکرات وین مازوت فرامرز صدیقی شهرآورد تهران افغانستان درگیری مرزی آلودگی هوا اومیکرون مذاکرات وین مازوت فرامرز صدیقی شهرآورد تهران جمهوری اسلامی ایران ایران و افغانستان مرز ها کشور ها دو طرف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۳۵۱۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انحراف آب هیرمند توسط طالبان به شوره زارهای افغانستان | افغانستانی‌ها آب شیرین را تلخاب می کنند! | واکنش معاون رئیس‌جمهور به این اقدام عجیب طالبان

همشهری آنلاین - مجید جباری: هفته گذشته بود که با استناد به انتشار تصاویر ماهواره ای، روزنامه همشهری به انحراف آب رودخانه مرزی هیرمند به سمت شوره زار گودزره اشاره و آرزو اشرفی زاده،مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌ زیست کشور نیز در گفت و گو با همشهری آنلاین ضمن تائید این موضوع، از رها نکردن حقابه هامون از هیرمند و هدر دادن آب با انحراف به شوره زارهای آن کشور انتقاد کرد.

حالا علی سلاجقه، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم انحراف آب سیلاب از حوضه آبریز هیرمند از سوی افغانستان به سمت گودزره را تائید و اعلام کرد:« با نگاهی به اطراف سازه سد کمالخان متوجه مسیرهایی برای انحراف به بیابان گودزره شدیم و امیدواریم انحراف گودزره را باتوافق هیأت حاکمه افعانستان مسدود کنیم؛ چرا که با این کار وضعیت تالاب‌ها و اکوسیستم های پایین دست در ایران بهتر خواهد شد.»

در همین زمینه بخوانید طالبان حاضر است آب را هدر بدهد اما آب به ایران نرسد | ماجرای تلخ انحراف عمدی بخش عمده‌ای از آب‌های مشترک ایران و افغانستان به سمت شوره‌زارها!

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور هفته گذشته به همشهری گفته بود:« متأسفانه با وجود بارش‌های خوبی که در حوضه هیرمند و کل کشور افغانستان اتفاق افتاده است و رودخانه‌های ورودی تالاب هامون، وضعیت مناسب و سیلابی دارند، اما دستکاری‌هایی که در بالادست اتفاق افتاده و انحراف آبی که به وسیله بندهای انحرافی ایجاد شده، باعث شده است که آب از مسیر طبیعی خود منحرف شده و مسیر طبیعی را طی نکند.»

تصویر ماهواره ای از انحراف آب به بیابان های گودزره در افغانستان

در گفت‌وگوی همشهری آنلاین با اشرفی‌زاده اعلام شد: «مسیر طبیعی آب در این حوضه آبریز به این صورت است که آب باید از رودخانه هیرمند وارد ایران شده و تالاب هامون را سیراب کند. در ادامه از طریق رودخانه شیرین به افغانستان برگردد و وارد گودزره شود. اما متأسفانه دستکاری در مسیر طبیعی و ‌تامین نشدن حقابه پایین‌دست، این مسیرطبیعی را منحرف کرده است.»

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست، این اقدام افغانستان را نظر حقوق عرف بین‌الملل محکوم دانست و اعلام کرد:«در این زمینه اعتراض خود را اعلام کرده‌ایم.»

این مدیر سازمان حفاظت محیط زیست همچنین از مکاتبه برای پیگیری‌ سازمان محیط زیست از مراجع ذی‌ربط (وزارت امور خارجه) برای پیگیری انحراف آب هیرمند به شوره‌زار گودزره خبر داد.

گودزره یک شوره‌زار است و از نظر اکولوژیکی هیچ ارزشی ندارد. این پهنه آبی به‌دلیل واقع شدن در انتهای حوضه آبریز، ارزش اکولوژیکی ندارد و معیشت مردم منطقه هم هیچ‌وقت وابسته به آن نبوده است. درمقابل، اما تالاب بین‌المللی هامون به‌ عنوان ذخیره زیست کره که در کنوانسیون رامسر ثبت شده، ارزش اکولوژیکی بسیار بالایی دارد و به لحاظ عرفی و قوانین بین‌الملل، انحراف مسیر طبیعی هیرمند محکوم شده است.

کد خبر 849162 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها ایران و افغانستان تالاب خبر ویژه افغانستان طالبان سازمان حفاظت محیط زیست محیط زیست ایران رود هيرمند

دیگر خبرها

  • صدایی که از ایران شنیده می‌شود/آیا معمای طالبان حل خواهد شد؟ / فاصله خاورمیانه تا توافق
  • روزنامه جمهوری اسلامی: طالبان مشغول پاکسازی قومی و شیعه‌کشی است؛ ایران هم سکوت می‌کند
  • حمله گازانبری طالبان به تعهدات آبی با ایران
  • حمله گازانبری امارت طالبان به تعهدات آبی با ایران
  • یک ماجرا و هزار داستان؛ در بدخشان افغانستان چه خبر است؟
  • یک ماجرا و هزار داستان؛ در بدخشان چه خبر است؟
  • انحراف آب هیرمند توسط طالبان به شوره زارهای افغانستان | افغانستانی‌ها آب شیرین را تلخاب می کنند! | واکنش معاون رئیس‌جمهور به این اقدام عجیب طالبان
  • انحراف آب هیرمند به شوره زارهای افغانستان حقیقت دارد | سلاجقه: برای مسدود کردن انحراف آب با طالبان گفت‌وگو می‌ کنیم | طالبان آب شیرین را تلخاب می کند!
  • ماجرای تظاهرات کم‌سابقه علیه حکومت طالبان در افغانستان
  • تظاهرات کم‌سابقه علیه طالبان در بدخشان افغانستان